Skip to main content

Legoja, pellavaa ja kesäyö

Aikaa on vierähtänyt viimeisestä blogikirjoituksestani. Monta kertaa päivittäessäni Instagramiin tai Facebookiin, on tullut niin pitkä teksti, että olen miettinyt että tämä pitäisi kyllä kirjoittaa blogiin. Blogiin pitää kuitenkin kirjoittaa tietokoneella, someen riittää puhelin. Ja usein kun kirjoitan, niin kirjoitan illalla lasten mentyä nukkumaan, enkä halua kaivaa enää tietokonetta esiin.

Tänä yönä on kuitenkin valvottu pidemmän kaavan mukaan, joten tuli hyvää aikaa kirjoittaa. Esikoisella on varmaan äidiltään peritty hermotus, jonka takia hänen on vaikea säädellä innostustaan ja helposti menee ylikierrosten takia yöunet. Kävimme tiistaina aamulla hänen kanssaan verikokeella. Hänellä on paljon erilaisia lääkärikäyntejä ja tutkimuksia ja olemme palkinneet häntä legoilla käynneistä. Tällä kertaa hän halusi laittaa mummulta saamansa lahjarahan myös legopaketin ostoon, jotta saisi kauan himoitsemansa isomman paketin. Lupasin hakea legopaketin tiistaina päiväkotipäivän aikana. Ikävästi sattui, että kyseinen Minecraft lego olikin joka paikasta loppu ja jouduin sen tilaamaan. Kerroin lapselle, että toimitusaika on noin kaksi päivää. Keskiviikko meni suhteellisen hyvin, vaikka hän kysyikin legopakettia noin 20 kertaa ”Äiti, joko se on tullut?”. Mutta nyt keskiviikon ja torstain välisenä yönä jännitys kävi liian suureksi ja hän heräsi jo kahden maissa. Eikä uni tullut enää sen jälkeen millään. Puoli viideltä luovutin ja syötiin hänen kanssa vähän aamupalaa ja sen jälkeen annoin luvan pelata Minecraftia Playstationilla , jotta pienemmät ei herää. Eli nyt minulla on sopiva hetki kirjoittaa.

On ollut taas aikamoista lentoa. Ihmiset ovatkin kommentoineet, että mistä minulla riittää energiaa. Olen minäkin välillä väsynyt ja olen opetellut että silloin pitää nukkua kun nukuttaa. Mutta enemmän olen innostunut ja tykkään siitä mitä saan tehdä. Pesulan puolella on arki alkanut pikkuhiljaa palautua kun koronarajoitukset helpottaa. Nyt tulee jo lakanoita paljon majoitusliikkeistä ja pian alkaa pöytäliinoja ja juhlavaatteita tulla kun uskalletaan järjestää juhlia. Työ onkin tervetullutta ja ihanaa yli vuoden hiljaiselon jälkeen. Nyt meillä on jo kaikki lomautetutkin töissä, tosin vielä osa-aikaisesti. Mutta kohti normaalia arkea mennään.

Alisan ihmemaan myymälän suunnittelu on jo pitkällä ja rakentaminen on viimein alkanut. Tuleva vuokranantaja on lupaillut vuoden 2022 helmikuuta, jolloin pääsisimme sisustamaan tiloja. Avajaiset olisivat maaliskuussa. Vielä on kuitenkin rakentamisessa monta vaihetta edessä ja korona on tuonut rakentamiseenkin haasteensa, joka näkyy nyt tavaroiden saatavuusongelmina. Joten ihan lukkoon ei avajaispäivää voida vieläkään lyödä. Mutta hyvää kannattaa odottaa, vai mitä?

Verkkokaupan puolella ja meidän oman pellavamalliston kanssa on menty valtavasti eteenpäin. Verkkokauppa on hioutunut koko ajan toimivammaksi, olen oppinut paljon kuvaamisesta ja ennen kaikkea omasta tyylistäni eli siitä miltä haluan Alisan ihmemaan näyttävän, tuotteita on tullut lisää ja sen myötä tuotekategoriat ovat menneet jo monta kertaa uusiksi. Alisan ihmemaa on alusta asti ollut vastuullisen kuluttajan verkkokauppa. Verkkokauppa, jossa on vain vastuullisesti tuotettuja tuotteita, sillä kaikki tuotteet on kotimaista käsityötä. Verkkokauppa, josta tulee hyvä mieli tuotteen tekijälle eli myyjälle ja ostajalle. Tuotteet, jotka ovat valikoituneet verkkokauppaamme palvelevat lapsiperheiden tarpeita: vaatteita, asusteita, tarvikkeita, koruja, kosmetiikkaa ja kodin tarvikkeita. Käyttötavaroita omaan käyttöön ja arvostettuja lahjoina.

Myös materiaalivalinnat pyrkivät olemaan mahdollisimman kestäviä ja näin tukevat vastuullisen valinnan tekemistä. Materiaaleissa on kierrätettyä tai toisen tuotteen valmistamisesta syntyvän ylijäämän hyödyntämistä. Muutamana esimerkkinä mainitakseni: Pitu Woodellery valmistaa ylijäämäpuusta ja nahasta kauniita koruja, Mannankylässä valmistaa puputossut aikuisille ja lapsille kierrätysnahasta, Elina Herttolin käyttää ylijäämä lankoja käsilaukun virkkaamiseen ja Ella K käyttää kierrätys- ja ylijäämäkankaita vaatteiden ja pehmolelujen valmistukseen. Jokainen tekijämme tekee tuotteensa rakkaudesta käsityöhön. Osa tekijöistä ansaitsee elantonsa toisaalla päivätyössä ja käsityö on harrastus ja mahdollisuus lisäansioihin, osalle käsityöstä on jo tullut ammatti. Jokainen kuitenkin tekee tätä sydämestään ja on kiitollinen jokaisesta tilauksesta.

Alisan ihmemaan tekijät ja kotimaisen käsityömaailman seuraaminen on inspiroinut minuakin suuresti ja tämän seurauksena syntyi Alisan ihmemaan oma pellavamallisto. Malliston materiaaliksi valikoitui pellava sen upeiden ominaisuuksien vuoksi: kestävyys, luonnollisuus, hengittävyys, antibakteerisuus ja ekologisuus tekevät pellavasta vastustamattoman. Malliston mallit ja tuotteet syntyvät usein tarpeeseen, joko omaan, lähipiirin tai asiakkaan. Mallien synnyssä on vahvasti Ella K mukana sekä työkaverini Raili. Koska kyse on pienen mittakaavan tekemisestä, on ihanaa kun voi reagoida nopeasti kysyntään ja muuttaa suuntaa tarpeen mukaan. Tarkoituksena on valmistaa Suomessa käsityönä tekstiilejä, jotka kestävät vuodesta toiseen. Sisarukselta pienemmälle sisarukselle ja sen jälkeen vielä serkuille tai second hand myyntiin.

Värit on valikoituneet tunteen mukaan. Musta ja maitokahvi ovat malliston perusta. Kesäväreiksi tulivat ihana pirteä keltainen, hillitty vaalea hiekka ja hempeä vanha roosa.

Valikoimaamme ovat tulleet myös tuotemerkit Nunnun ja Lempiriepu, joiden tuotteet valmistetaan kotimaisista kankaista. Nunnun naisten legginsit ja Lempirievun siivousliinat valmistetaan Suomessa neulotusta bambuviskoosista ja bambupuuvillacollegesta. Tunnustan, että en kuusi kuukautta sitten tiennyt, että Suomessa valmistetaan vielä kankaita! On uskomattoman hienoa, että Suomessa valmistetaan vielä nykypäivänä kankaita ja siitä on mahdollista valmistaa käyttötekstiilejä meille jokaiselle. Tämä onkin suunta johon haluan Alisan ihmemaata viedä jatkossa. Pyrin siihen, että mahdollisimman alusta alkaen materiaalitkin olisivat kotimaisia.

Olen suunnattoman onnellinen, että Alisan ihmemaa saa uusilta tekijöiltä yhteydenottoja ja saan mukaan tekijöitä ja heidän upeita tuotteita tasaiseen tahtiin. Teen tätä niin mielelläni ja haluan tuoda esille juuri heitä, taitavia tekijöitä, jotka kotimaassamme odottavat löytäjäänsä, jotta voimme valita heidän tuotteensa kauppakeskuksen halpatuotetun tuotteen sijaan.

Kiitos kun luit blogiani ja tutustuit samalla minuun ja Alisan ihmemaahan. Tule kulkemaan yhdessä tätä matkaa kanssani!

Instagramin ja facebookin kautta pääset seuraamaan jokapäiväistä arkeamme: https://www.instagram.com/alisanihmemaa ja https://www.facebook.com/alisanihmemaa

Kesäterveisin

Niina