Skip to main content

Perhe ja työ

Liian pitkä aika taas viimeisestä kirjoituksesta, sillä olin jo melkein unohtanut, että miten tänne luodaan uusi blogiteksti. Näistä teksteistä tulee myös pitkien taukojen vuoksi aikamoisia sillisalaatteja, kun on niin paljon asioita tapahtunut edellisen kirjoituksen jälkeen, mutta koittakaa kestää. Toisaalta se varmaan kuvaa tätä minun arkea hyvin, vaikka itse ajattelenkin elämäni olevan hallitussa kaaoksessa.

Vuosi on vaihtunut juuri ja takana on erilainen joulu. Erikoisen vuoden erikoinen joulu. Kirjoitin kesällä tänne blogiin jo hyvin toiveikkaana, että ollaan menossa kohti normaalia arkea. Jonkun aikaa siltä tuntuikin, kun syksyllä ihmiset saivat –  ja uskalsivat – viimein pitää syntymäpäiviä ja häitä ja kutsua ristiäisiin muitakin kuin kummit ja isovanhemmat. Mutta valitettavasti mitä lähemmäs joulua tultiin, sitä enemmän koronauutisia joutui lukemaan ja kuulemaan. Ja niin kävi meille, kuten monelle perheelle, että korona muutti joulun suunnitelmat ja perinteet. Meillä lapsen koronakaranteenin vuoksi joulu vietettiin ihan vaan oman perheen kesken. Monessa perheessä myös sairastetaan nyt koronaa. Lisäksi tuntuu että vanha tuttumme, noro-virus, sotki monien pyhäsuunnitelmat. 
Kaikesta huolimatta luulen, että monien perheiden joulu oli kuitenkin onnellinen. Onnellisia ja iloisia päivityksiä vilisi somessa normaalin joulun tapaan. Kai se on se joulun taika, joka pitää huolen että joulu tuntuu joululta vaikka monet perinteet joudutaankin työntämään syrjään. Ja lapset. Lapset tekevät lapsiperheessä joulun. Lasten odotus, jännitys ja ilo.


Vaikka korona on muuttanut erikoiseksi koko vuoden, niin henkilökohtaisesti ja perheellemme, tämän vuoden isoin, tärkein ja suurin asia on ollut lapsemme saama hoito. Olen lapsen tutkimuksista maininnut aiemminkin täällä. Tai ainakin sivunnut niitä. Oman lapsen vaikeista asioista kertominen ei ole yksinkertaista. Nyt haluan kuitenkin kertoa vähän tarkemmin, sillä lapsemme sairaus on harvinainen, mutta luultavasti myös alidiagnosoitu. Ja uskon, että mitä enemmän ihmiset tietävät, sitä todennäköisemmin joku muukin samaa sairautta sairastava saa oikean diagnoosin ja oikeaa hoitoa. Sairauden nimi on hypotalamuksen hamartoma, se on synnynnäinen aivokasvain. Kasvain aiheuttaa vaikean sijaintinsa vuoksi monenlaista oiretta. Yksi oire on epilepsia. Hyvin harvinainen epilepsia, jonka kohtaukset ilmenevät naurukohtauksina – tai siltä ne hänellä on näyttäneet syntymästä asti. Viime vuosina on tullut kohtauksiin myös pitkiä poissaoloja, tajunnan hämärtymistä, muistin hetkellistä menetystä, voimakas kohtauksen jälkeinen uni, vapinaa ja kaatumisia. Lisäksi yksi osa oireita on käytöksen impulsiivisuus, agressiivisuus ja muut itsehillinnän ongelmat. Vuosien epätietoisuuden ja avun hakemisen jälkeen syksyllä 2020 päästiin aivojen magneettikuvaan ja tämä kasvain löytyi. Tammikuussa 2021 viimein löytyi HUS:n Uudesta lastensairaalasta neurologi, joka tiesi, miten sairautta hoidetaan. Ja lopulta syyskuussa lapsemme sai sädehoitoa Helsingissä. Sädehoidon (gammaveitsi) tarkoitus on surkastuttaa kasvain vaurioittamatta muuta kudosta. Jos hoito onnistui, lapsen epilepsia parantuu ja mm. hänen itsehillintä muuttuu normaalille tasolle. Nyt on käynnissä toipumisaika ja ensi keväänä näemme miten hoito on onnistunut.

Elämäni pyörii luonnollisesti aikalailla lapsen ympärillä ja ehdoilla.  Tälle sain nimenkin joulukuussa kun minulle myönnettiin lapsen omaishoitajuus seuraavaksi kahdeksi vuodeksi. Kahden vuoden kuluttua lapsemme on toivottavasti viimein terve ja tämä sairaus on vain muisto. Vaikka arki on raskasta, on meillä myös paljon hyviä hetkiä. Emme jää murehtimaan, emmekä jumiudu ikäviin hetkiin. Koitamme päästä aina nopeasti yli ja suunnata ajatukset johonkin mukavaan tekemiseen. Kolmen lapsen perheessä, pitää meidän vanhempien pitää huolta, että kaikilla lapsilla on hyvä olla. Kaikilla lapsillamme on oikeus mahdollisimman tavalliseen ja mukavaan arkeen. Ja jotta me aikuiset jaksamme pyörittää arkea ja olla turvallisia vanhempia, on tärkeää, että meillä on elämässämme asioita myös perheen lisäksi. Aikuisten omat harrastukset ja työssä jaksaminen on tärkeää koko perheen hyvinvoinnin kannalta. Tämä pätee jokaiseen perheeseen, on pitkäaikaissairauksia tai ei.


Työ on ollut minulle aina tärkeä osa elämää, jossain kohtaa liiankin. Työn rooli elämässäni on muuttunut lasten synnyttyä. Tällä hetkellä teen töitä muutaman tunnin päivässä ja koen, että elämä on tilanteeseen nähden aika balansissa perhe-elämän, harrastusten ja työn välillä. Suuri onni on, että syntyi Alisan ihmemaa, sillä tämä on antanut minulle valtavasti voimaa ja energiaa jaksaa. On niin tärkeää kun saa tehdä työtä, joka innostaa ja inspiroi. Kiitollisena pakkasin tänä vuonna jo kymmeniä paketteja jouluksi. Itse asiassa jo yli 1000 tilausta on tullut yhteensä verkkokauppaamme! Se tuntuu valtavan hienolta ja innostaa jatkamaan tällä tiellä. Alisan ihmemaan tuotevalikoima on kasvanut tämän vuoden aikana ja mukaan on tullut lisää upeita kotimaisia tekijöitä. Mannankylässä ja Maiduu Design jatkavat huippusuosiotaan. Paula Vahlberg ja Hanmari on myös selkeästi löydetty meiltä ja tuoreimpina tulokkaina meillä ovat Suojelus design ja byLauraTee. Suojelus design Enkelinsiipi ja Lohikäärmeensiipi heijastinliivit ovat taas yksi esimerkki oivaltavasta tuotteesta, jossa yhdistyy teknisyys ja innovatiivinen muotoilu. byLautaTee virkatut vaunulelu on myös kaunis käsityön taidonnäyte, josta on iloa niin lapsen kuin vanhemmankin silmälle. Alisan ihmemaan oma pellavamallisto on myös löytänyt paikkansa. Tuoteperhe on laajentunut syksyn aikana pellavaisiin asusteisiin ja miesten sekä poikien paitoihin.

Haluan, että Alisan ihmemaasta löytyy tuotteita, jotka kestävät aikaa niin muotoilun kuin materiaalienkin puolesta. Toivon, että yhä useampi muistaa meidät kun juhlat lähestyvät ja kaivataan juhlavaatetta, asustetta tai lahjaa sankarille. Monikäyttöinen vaatevalikoimamme muuntuu asusteita vaihtamalla, juhlavaatteista arkeen. Koska lapset kasvavat niin nopeasti, on monikäyttöisyys varsinkin heidän vaatteissa tärkeää. Käyttöiän kannalta on tärkeässä roolissa myös tekstiilien pestävyys. Meillä ammattitaito pesulan puolelta näkyy käyttämämme pellavan valinnassa, sillä käyttämämme pellavaa voi pestä huoletta 60 asteessa. Riittävä lämpötila on lakanoissa tärkeä osa hygieenisyyttä ja vaatteissa korostuu puolestaan tahrojen poiston tärkeys. Jokainen äiti tietää sen harmituksen tunteen, joka tulee kun lapsen uuteen puseroon putoaa lusikallinen ruokaa tai kun lapsi halaa äidin valkoista paitaa jätskikasvoillaan. Vaatteiden käyttö on huomattavasti huolettomampaa, kun tietää niiden kestävän kunnon pesua. Ja pellavahan oikeastaan vain paranee pesu pesulta.

Iso askel meille tapahtui myös ihan loppuvuodesta kun saimme pellavatuotteet kahteen upeaan myymälään Turkuun: Kauppakeskus Skanssiin Ekopuoti Pihlan Joulupuotiin ja Puutarhakadulle marraskuussa avautuneeseen Luonkos & Friends myymälään. Luonkosin lifestyle myymälässä on myös Alisan ihmemaan pellavatuotteiden lisäksi mm. Nunnun käsinvärjätyt/-painetut bambulegginsit. Tuotteemme ovat heillä helmikuun loppuun asti. Ja sen jälkeen pian myös meidän oma myymälä avautuu Raisioon Kellarimäenkadulle.

Nyt täällä jo kovasti odotetaan, että äiti pelaa Afrikan tähteä, joten on aika lopettaa kirjoittelu. Kiitos kun taas jaksoit lukea!

Onnea uuteen vuoteen 2022 sinulle ja perheellesi!

Päivittäiset kuulumiset luet ja näet https://www.instagram.com/alisanihmemaa ja https://facebook.com/alisanihmemaa . Toistaiseksi tämän blogin kommentointi on ollut suljettu, koska sinne tuli niin paljon roskaa ulkomaisilta roboteilta. Joten tule keskustelemaan kanssani instagramiin tai facebookiin.

Instagramissa on Alisan ihmemaan omalla mallistolla oma sivu https://www.instagram.com/alisanihmemaa_mallisto ja https://www.instagram.com/alisanihmemaa_secondhand rakentuu secondhand myymälän oma profiili. Tein omat sivut jokaiselle alueelle, jotta viestintä pysyy selkeämpänä.